Aftershave

Aftershave, eller rakvatten som det heter på svenska, är en produkt avsedd att appliceras efter rakningen. Traditionell aftershave innehåller en hög andel alkohol och är tänkt att desinficera huden och minska risken för att eventuella småsår som uppstått ska bli infekterade. Aftershave brukar också lukta gott och därmed användas som en slags parfym.

Vidare är det vanligt att en klassisk aftershave innehåller en eller flera astringerande ämnen, det vill säga något som har en sammandragande effekt på vävnader. På hudytan bildas ett tunt hölje av koagulerade proteiner som skyddar, och antringerande ämnen har också har en viss blodstillande effekt. Den milda hudirritation som lätt kan uppstå efter en rakning kan dämpas av anstringerande ämnen.

Alkoholbaserad aftershave brukar svida en del när man applicerar den. Vanligen försvinner svedan inom en halv minut, såvida man inte är ovan vid aftershave, har extra känslig hud eller har något litet sår eller irritation på huden. Har man så pass känslig hud att det gör mycket ont att applicera aftershave bör man leta upp någon alternativ produkt att använda sig av istället. Detta gäller även om det bara svider lite men svedan sitter i längre än någon minut.

Splash och alternativ till splash

Som nämnts ovan är traditionell aftershave en vätska som till stor del består av alkohol. Denna typ av aftershave kallas för splash eftersom man "plaskar" den på huden.

Nu för tiden finns det alternativa produkter i handeln som inte är splash och som är avsedda att användas direkt efter rakningen istället för den klassiska splash-aftershaven. Man kan till exempel köpa kräm, lotion eller gel som är särskilt framtagen för att vårda huden efter rakningen. I många fall är de alkoholfria och innehåller istället andra ämnen som minskar risken för infektion. Har man känslig hud som inte gillar att få alkohol på sig är det därför en bra idé att prova någon av dessa produkter.

Återfuktande efter rakningen

Alkohol torkar ut huden, men när det gäller alternativ till aftershave kan man hitta produkter som tvärt om är återfuktande. Att torka ut huden kan kännas bra temporärt, men man ökar paradoxalt risken för att få problem med överdrivet fet hud och acne. Detta eftersom huden föröker kompensera uttorkningen med att producera stora mängder talg, vilket kan ge huden ett flottigt utseende. När talgkörteln producerar stora mängder talg ökar också risken för att den ska täppas igen och bilda en pormask, som sedan kan bli infekterad och bli till en finne.

Vill man använda uttorkande aftershave produkter, till exempel klassiskt rakvatten, kan det därför vara nödvändigt att kompensera med en hudvårdsprodukt som återställer hudens fukt och fett efteråt för förhindra att talgkörtlarna börjar jobba för hårt.

Utan parfym

Alternativ till splash-aftershave finns både med och utan parfym. Parfymfria alternativ är praktiska både för den som helt vill undvika doftande produkter (t ex på grund av allergi) och för den som inte vill att doftande rakprodukter ska blanda sig i andra dofter och skapa otrevliga kombinationer. Har man till exempel en herrparfym man vill använda kan det vara riskfyllt att använda den samtidigt som starkt doftande rakprodukter, eftersom två dofter som individuellt är väldoftande tyvärr kan vara riktigt illa tillsammans. Ibland märks det inte ens direkt, utan effekten blir tydlig först senare då doftnoterna har hunnit avdunsta från produkterna och basnoterna har börjat reagera med huden och utvecklas.

Aftershave med mentol

En aftershave med mentol i kan kännas svalkande efter rakningen, men det är viktigt att veta att det bara är en känsla. Mentolen lindrar inte inflammationer och är inte heller bra på att döda bakterier, virus, svampar och annat som kan infektera huden efter rakningen. Det kännas alltså som att huden inte är irriterad, men den kan mycket väl vara det. Mentol kan därmed jämföras med att ta en värktablett; det känns bättre för en stund med det varken botar, minskar eller förebygger de underliggande problem som skapar symptom som sveda, irritation, rodnad, klåda, etc.

Är aftershave och eau de cologne samma sak?

Nej, aftershave och eau de cologne är inte samma sak, men de påminner om varandra och det finns till och med tillverkare av aftershave som uppmanar konsumenterna att använda rakvattnet som om det vore en eau de cologne, det vill säga ha på sig för att lukta gott när som helst och inte bara applicera efter rakning.

En eau de cologne är inte anpassad för att fungera som rakvatten, så att köpa en eau de cologne och applicera i ansiktet efter rakning är inte något vi rekommenderar.

Värt att veta är också att i amerikansk engelska är det vanligt att använda begreppet cologne för att marknadsföra alla möljliga sorters parfymer och liknande doftprodukter avsedda för män, eftersom marknadsförarna anser att termer som parfym (perfume) och eau de toilette är för kvinnliga.