Säkerhetshyvel

Säkerhetshyveln är en rakhyvel där ett specialutformat skydd minskar risken för att man ska skära sig (allvarligt) när man rakar sig. Säkerhetshyveln uppfanns som ett säkrare alternativ till de traditionella rakknivarna.

Hos en klassisk rakkniv ligger bladet i linje med handttaget när man rakar sig, men hos en säkerhetshyvel har bladet placerats i 90-graders vinkel i förhållande till handtaget.

Bakgrund

Redan på 1700-talet satte den franske knivsmeden Jean-Jacques Perret ett skydd på en vanlig rakkniv för att göra den säkrare, men säkerhetshyvlar med bladet i vinkel mot handtaget dök inte upp föränn på 1800-talet och slog inte igenom på bred front förrän på 1900-talet.

En mycket viktig person i säkerhetshyvelns historia är affärsmannen och uppfinnaren King Camp Gillette som några år in på 1900-talet utvecklade och började marknadsföra en rakhyvel som användes ihop med billiga, utbytbara rakblad av stål. När USA gav sig in i första världskriget anlitades företaget Gillette för att förse militären med dubbeleggade säkerhetshyvlar för soldaternas standardkit i fält. Totalt levererade Gillette 3,5 miljoner säkerhetshyvlar och 32 miljoner rakblad till soldaterna, och soldater som återvände hem till USA tog med sig sina rakhyvlar vilket gjorde att de enkelt kunde fortsätta raka sig som de vant sig vid ute i fältet. Därifrån spred sig bruket av säkerhetshyvlar, och så småningom blev det vanligare att raka sig med säkerhetshyvel än att använda rakkniv.

Systemrakhyvel?

Den absolut vanligaste formen av rakhyvel i Sverige – den i plast som kan köpas i vilken matbutik och bensinmack som helst – är en slags säkerhetshyvel och har utvecklats ur de ursprungliga säkerhetshyvlarna från 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Men samtidigt så skiljer den sig ju en hel del från dessa äldre säkerhetshyvlar, både i utseende och funktion. När man behöver skilja på den ursprungliga sorterns säkerhetshyvel och de modernare varianterna är det därför ganska vanligt att man på svenska kallar den äldre sorten säkerhetshyvel och den modernare för systemrakhyvel. För oss riktiga raknördar klingar detta förstås lite fel eftersom även systemrakhyveln är en säkerhetsrakhyvel. Det kan ändå vara bra att känna till det här språkbruket, eftersom du till exempel kan komma i kontakt med personer som entusiastiskt berättar om hur de kasserat sin gamla Gillette Fusion och lärt sig hur man rakar sig med säkerhetshyvel istället. Det finns också artiklar på nätet (inklusive vår egen här nedanför) som lär ut “hur man rakar sig med säkerhetshyvel” och de brukar inte handla om hur man rakar sig med en Gillette Mach3 eller engångs-Bic från Konsum.

Att raka sig med en gammaldags säkerhetshyvel

Den här guiden handlar om hur man rakar sig med en gammal klassisk säkerhetsrakhyvel, alltså inte en modern säkerhetsrakhyvel som till exempel Gilette Fusion, Schick Hydro 5 eller Bic Twin Select. Hos en modern säkerhetsrakhyvel är bladen fixerade i rätt vinkel, så att du bara behöver lägga kassetten mot huden och dra neddåt. Med en gammaldags klassisk säkerhetshyvel måste du själv säkerställa att vinkeln blir rätt, vilket innebär att det krävs lite mer träning för att lära sig raka med en sådan hyvel.

Om man försöker raka med för låg vinkel skärs stråna av för långt ut, så att man får stubb kvar. Rakar man med för hög vinkel kan stråna skäras för nära huden, så att risken för innåtväxta skäggstrån ökar. Dessutom blir det snarare så att man “hugger” av stråna på ett ryckigt vis snarare än lugna, säkra drag med hyveln.

Exakt vilken vinkel som är optimal beror bland annat på hur rakhyveln är konstruerad, så det går inte att ange någon specifik vinkel som är optimal för alla situationer.

Förbered huden

Innan du börjar raka behöver du förbereda skägget och huden genom att använda raklödder. Du kan läsa mer om detta i våra artiklar om raklödder och rakborstar.

Greppet

Generellt sett är det bättre att greppa hyvelns handtag långt ut än nära bladet. Det är hyvelns egen tygnd som ska göra jobbet när du rakar – du ska inte pressa bladet mot ansiktet med kraft. Att hålla långt ut på handtaget brukar göra det enklare att avhålla sig från att pressa. Att vänja sig av med att pressa kan ta en tid om man är van vid att använda moderna säkerhetshyvlar (de brukar kräva betydligt hårdare press och plastvarianterna väger knappt någonting).

Vidare gäller det att greppa säkerhetshyveln så att den blir bra balanserad. Detta brukar också ta en tid att lära sig, så var försiktigt, ta det lugnt och använd inte snabba ryck eller rörelser.

Grundprinciper för rakningen

  1. Lägg toppen av bladets kullrigaste del (“toppen på kullen”) rakt mot den plats du vill raka. Handtaget ska alltså i detta läge sticka ut 90 grader från ansiktet. Raka dig framför en spegel så att du inte behöver gissa om du gör rätt eller ej.
  2. Sänk varsamt rakhyveln genom att vrida handleden neddåt tills eggen på bladet precis snuddar vid din hud.
  3. Använd din lediga hand för att spänna hudområdet som ska rakas. Just mer spänd huden är, desto enklare är det att få till en bra rakning.
  4. För rakhyveln varsamt neddåt längs huden. Pressa inte in den mot huden; håll den bara på plats med en säker hand så att rätt vinkel bibehålls medan du varsamt rör rakhyveln neddåt och låter bladet skära av skäggstråna nära hudytan.
  5. Lyft tillbaka hyveln till ursprungsläget och upprepa från punkt ett.
  6. Lyft tillbaka hyveln nästan hela vägen till usprungsläget, fast en liten bit under (max en tumsbredd). Raka igen i enlighet med ovanstående instruktioner.För varje gång du lyfter upp hyveln och börjar om, starta lite längre ned. På så vis jobbar du dig gradvis neddåt över ansiktet.

    Glöm inte bort att flytta handen du spänner huden med, så att de också gradvis hamnar längre och längre ned.

    Du kan behöva raka i stort sett samma område flera gånger för att det ska bli bra, särskilt om det är mycket skägg som ska bort, och särskilt när du är nybörjare.

Ordningsföljd

Exakt i vilken ordning man rakar de olika delarna av ansiktet är ett personligt val. Om du är nybörjare är dessa mina tips för dig. Efter hand kanske du märker att en annan ordning passar just dig bättre.

  • Börja raka dig vid ena tinningen och arbeta dig succesivt nedåt över kinden, ända ned till käkbenet. Du kan spänna hudområdet vid tinningen genom att lägga din fria arm i en båge över huvudet och dra i huden vid tinningen uppifrån.
  • Upprepa på andra kinden.
  • Raka området mellan näsan och överläppen. (Se instruktioner här nedanför.)
  • Raka området vid mungiporna. För att spänna huden, gapa så stort som möjligt samtidigt som du har överläppen och underläppen över respektive tandrad. Raka genom att dra rakhyveln rakt neddåt.
  • Området under munnen kan vara knepigt att raka, särskilt när man är ovan. Spänn huden genom att blåsa upp området som en balong, och hjälp till med framdelen av tungan (inte bara den yttersta spetsen) innifrån för att spänna ytterligare och ge stöd vid behov. I vissa fall kan det också vara behjälpligt med ett extremt överdrivet leende som sträcker ut huden.För de flesta personer fungerar det att raka det här området med rörelser nedåt, men för vissa är detta inte optimalt utan det krävs mer ovanliga vinklingar.

    Det kan krävas en del experimenterande innan man får till det, och det går inte att ge några råd som gäller för 100% av alla eftersom våra huvuden och ansikten är så olika.

  • När det är dags att raka halsen, börja med att studera den noga i spegeln för att se åt vilka håll skäggstråna växer på olika delar av halsen. Rakningen ska alltid ske mot den riktning skäggstråna växer, så om växtriktningen varierar mellan olika delar av halsen behöver din rakningsriktning också variera.Spänn ut huden innan du rakar. En metod är att greppa runt halsen med hela handen och dra huden neddåt. Du ska dra själva huden nedåt, inte klämma åt halsen hårt så du stoppar blodflödet till hjärnan – det är inte meningen att du ska tuppa av.

    Raka med varsamma men bestämda tag, alltid mot strånas växtriktning.

När du har rakat alla områden som ska rakas, känn med fingertopparna över ansikte och hals för att upptäcka stubb. Hittar du ett område som inte är färdigrakat, massare in lite kvarvarande raklödder innan du börjar raka igen.

Varning: Om man drar för många gånger med rakhyveln över samma område kan man få så kallad rakbränna vilket innebär sveda och klåda. Ibland får man helt enkelt bita i det sura äpplet och lämna kvar lite stubb så att huden får chans att vila sig innan man utsätter den för en ny rakning.

Tips!

Om du håller på att vänja dig vid att raka med gammaldags säkerhetshyvel kan det vara idé att under en övergångsperiod använda den typ av rakhyvel som du är mer van vid för att raka den eller de delar av ansiktet som du tycker är allra svårast, till exempel under munnen. Öva upp dina färdigheter med gammaldags hyvel på enklare delare av ansiktet, och gå sedan över till att bemästra de mer komplicerade. Rom byggdes inte på en dag och man behöver inte gå “cold turkey”.

Att raka sig mellan näsan och överläppen med säkerhetshyvel

Det här området är bland de krångligare att raka. För att spänna huden och få skäggstråna att stå rakt ut, blås upp området som en balong. Ibland kan det fungera bättre att göra en sur grimas samtidigt som man blåser upp.

Börja med att raka mitten av området (direkt under näsan), och dra hyveln från närmast näsan och nedåt. Vissa näsformer kräver att man “rullar in” rakhyveln för att nå de allra översta stråna.

Raka sedan under ena näsborren genom att dra rakt ned några få millimeter innan du börjar om ovanifrån igen, fast denna gång med hyveln vinklat åt mungipans håll på den sidan, så att du följer formen av din överläpp. (Alternativ: Raka neddåt utan att vinkla. För vissa ansiktsformer fungerar detta bättre.) Gör motsvarande under andra näsborren. Raka sedan det som återstår på respektive sida.

Obs: När man håller munnen stängd (för att inte släppa ut luften) och koncentrerar sig hårt på att raka sig finns risk för att man omedvetet håller andan. Glöm inte bort att näsan också fungerar att andas genom!

Stoppa blödning

Om du skulle råka få ett litet skärsår när du rakar är det bra att ha något blodstoppande tillhands, till exempel alun. Alun är det vardagliga namnet för ämnet kalium-aluminium-sulfat. Det finns alunstift att köpa som gör det enkelt och smidigt att applicera alun på småsår.

För mer information om alun, besök vår alunartikel.

Fram till ganska nyligen kunde man köpa alunstift hos statsägda Apoteket, men den produkten finns inte hos dem längre. Däremot säljer de en blodstillande vadd som heter Stop-Hemo och som innehåller kalciumalginat som hjälper blodet att stelna.

Rengöring är viktigt

Om du är van vid att använda engångshyvlar eller hyvlar som du använder några få gånger och sedan byter ut bladkasetten, är du förmodligen inte van vid att rengöra rakhyveln efter varje anvädning. Vill man använda en traditionell säkerhetshyvel är rengöring a och o.

Bäst rengöring åstadkommer man genom att skruva isär säkerhetshyveln innan rengöringen och sedan låta den torka innan du skruvar ihop den igen.

Det är inte bara skäggstrån, hudflagor och rester av rakprodukter som ska bort, utan salt och syror från huden måste också tvättas bort eftersom de kan reagera med metallen i bladet och försämra dess bladets rakförmåga. Dessutom är det givetvis av medicinska skäl en dålig idé att raka sig med en smutsig hyvel, särskilt om man skulle råka skära sig. Hudprodukter, inklusive raktvål och raksskum, ska inte heller lämnas kvar på rakhyveln.

Vissa säkerhetshyvlar är konstruerade så att de klarar av att steriliseras med kokande vatten eller ett bad i läkarsprit. För normalanvändaren är denna typ av extrem rengöring inte något som måste göras ofta, men det kan vara bra att ha möjligheten att göra det vid behov.