Rakapparat

För många män är rakapparaten det givna valet när det gäller att hålla skäggväxten i styr, och det finns nu tiden en uppsjö av olika modeller att välja mellan. De allra flesta har skärhuvud utrustade med flera skärblad. Vissa har också en sax mellan skärhuvudena som klipper av längre skäggstrån.

En rakapparat av standardtyp är tänkt för att hantera skäggstubb och möjligen lite kortare skägg, men inte mer än så. Har skäggstråna hunnit växa ut en bit är det därför nödvändigt att korta dem först, till exempel med en skäggsax eller skäggtrimmer. Vissa tillverkare av rakapparater inkluderar en skäggtrimmer i paketet när man köper rakapparat, så att man inte behöver gå ut och skaffa en separat.

Viktigt: Även om man har valt en jättebra rakapparat är det vanligt att huden blir lite irriterade efter de första rakningarna. Detta oavsett om den är van vid rakapparater sedan tidigare eller ej. Det tar helt enkelt lite tid för huden att bli bekant med den nya apparaten. Man bör därför inte ta en lättare hudirritation som ett tecken på att man har valt helt fel rakapparat – låt det gå en liten tid och se om huden börjar bli bättre eller om det verkar gå åt fel håll.

Skillnaden mellan linjär rapparat och roterande rakapparat

De allra flesta rakapparater på marknaden tillhör någon av de två huvudkategorierna linjär rakapparat eller roterande rakapparat. En linjär rakapparat brukar ha långsmala parallelle skärhuvuden där bladet rör sig fram och tillbaka. Den roterande rakapparaten har runda skärhuvuden (vanligen två eller tre) där skärbladen roterar.

Ofta är det så att en viss tillverkare bara inriktar sig på att utveckla rakapparater av det ena slaget, så vill man byta från ena kategorin till den andra kan man behöva byta märke helt och hållet.

Personligt tycker jag att det finns fördelar och nackdelar med bägge sorterna, och vilken rakapparat som är bäst påverkas ju också av många andra faktorer – både sådana som rör själva maskinen och sådana som rör användarens skäggegenskaper, ansiktsform, osv.

Generellt sett kan man dock säga att personer som tjock och vildvuxet skägg brukar trivas bättre med roterande blad och uppleva fler problem med linjära rakapparater. Har man inte särskilt tjockt eller vildvuxet skägg blir skillnaderna mellan de bägge kategorierna mindre påtagliga. Runda skärhuvuden brukar vara lite tystare, och långsmala skärhuvuden brukar vara smidigare när man vill precisionsraka mustascher och polisonger.

Att raka sig med rakapparat

  • En rakapparat med roterande skärhuvuden för man i cirkelformade rörelser över det område som ska rakas.
  • En rakapparat med parallella skärhuvuden för man i mothårs i 90-graders vinkel mot ansiktet, ungefär som när man rakar sig med en rakhyvel.

Rakapparat med separat fjädrande skärhuvuden

Rakapparater med fjäderupphängda skärhuvuden är bättre på att följa formen på ansiktet och halsen, vilket i sin tur gör det enklare att raka sig och minskar risken för hudirritationer. Ju känsligare hud man har, desto viktigare kan det vara att skaffa en rakapparat med riktigt bra fjädring – gärna separat fjädrande skärhuvuden. Det samma gäller om man har problem att få till rakningen på vissa delar av ansiktet på grund av ansiktsformen; då kan individuellt fjädrande skärhuvuden göra en enorm skillnad. Tyvärr brukar den här typen av rakapparat kosta en del extra.

Måste jag använda raklödder när jag rakar mig med rakapparat?

Det beror på rakapparaten. Det finns många rakapparater som går att använda utan raklödder eller liknande produkter, men det gäller inte alla, så det är viktigt att läsa tillverkarens instruktioner.

Vissa rakapparater fungerar bättre ihop med raklödder eller dylikt än utan, vissa ska inte användas ihop med något, och vissa är anpassade för att klara båda alternativen.

Det finns också rakapparater som kontinuerligt utsöndrar hudkräm medan man rakar. Vidare finns det vattentäta rakapparater som är avsedda för våtrakning och med fördel kan användas i duschen.

Pris

Det är inte automatiskt så att en dyr rakapparat håller längre och ger en bättre rakning, utan det är massor av faktorer som spelar in för prissättningen. Man bör därför fundera igenom vilka egenskaper man själv rankar högst innan man börjar leta efter rätt rakapparat att köpa. En person men mycket känslig hud kan till exempel känna sig motiverad att betala en hel del extra för en rakapparat som är utformad för just känslig hud, medan det kan kännas som bortkastade pengar för en person med robust hud. Det samma gäller de flesta funktioner som kan få en rakapparat att gå upp i pris.

Är det viktigt för dig att batteriet laddar sig fullt på max en timme och räcker till många raksessioner innan det behöver laddas igen? Eller är du okej med längre laddningstid och mer frekventa laddningar om det innebär en mindre prislapp?

Måste maskinen raka perfekt direkt, eller kan du tänka dig att gå tillbaka ett varv och fixa missade fläckar?

Har du väldigt tuff skäggväxt som kräver en monsterklippare, eller klarar du dig med något enklare?

Behöver du individuellt fjädrande skärhuvuden?

Är det viktigt för dig att kunna använda rakapparaten för våtrakning och/eller rengöra den under rinnande vatten, eller är vattentålighet en onödig funktion för dig?

Spelar ljudvolym någon roll?

Är det okej om rakapparaten är lite krånglig att rengöra och underhålla?

Rengöring och underhåll

En rakapparat kan hålla mycket längre, och ge bättre rakning, om man rengör och underhåller den korrekt och tillräckligt ofta. Att köpa en rakapparat och sedan inte ta hand om den är att kasta bort pengar.

  • Till vissa rakapparater medföljer det en lite borste som är avsedd för rengöring.
  • Vattentåliga rakapparater kan man skölja av under rinnande vatten.
  • Vissa tillverkare skickar med en olja som ökar maskinens hållbarhet. Konsultera instruktionsmanualen för att få veta hur och hur ofta olja ska appliceras. Om det inte följer med någon olja, ta en titt i instruktionsmanualen för att se om olja ska appliceras och i så fall vilken sorts olja det är du ska införskaffa.

Rengöringsstation

För vissa rakapparater följer det med en särskild rengöringsstation som man använder ihop med en särskild rengöringsvätska. Jämfört med vanligt vatten minskar denna vätska risken för att rakbladen ska oxidera. Oxidering (“rost”) är en vanlig orsak till att rakbladets egg förlorar sin skärpa, så om det följer med en rengöringsstation rekommenderar jag verkligen att du använder den istället för vanligt vatten. Rengöringsstation är vanligast för rakapparater i det högre prissegmentet.

Meföljande trimmer

Det är inte ovanligt att det följer med en trimmer när man köper rakapparat, så att man ska kunna trimma skägg som hunnit växa sig för långt för att rakapparaten ska vara lämplig. Vissa trimmers är också riktigt bra på att hantera hår på andra delar av kroppen, till exempel korta ned hår på axlarna och ryggen. Däremot brukar de inte vara optimala för detaljarbete som att trimma ögonbryn eller näshår, så för sådana uppgifter bör man införskaffa en specialiserad apparat.

Några exempel på rakapparater avsedda för rakning av skägg

Braun 3020S

Den här rakapparaten är ett bra val om du vill ha en bred rakyta och ett lent och riktigt nära resultat. En Braun 302S tar sig med lätthet an även “konstiga” skäggstrån och sådana som växer i annan riktning är övriga. Har man mycket skäggväxt och/eller väldigt grov skäggväxt kan det vara extra motiverat att investera i en Braun 302S.

En nackdel är att denna rakapparat kan vara lite knepig att använda på de små ytorna kring munnen. Maskinens tygnd och den breda konstruktionen gör också att det kan ta en tid att vänja sig om man är van vid lättare och smidigare rakapparater.

Varning: Var försiktig när du rakar dig över födelsemärken och liknande för den här rakapparaten vill tugga i sig allt.

Braun 302S är en batteridriven rakapparat som tar cirka 1 timme och 45 minuter att ladda upp, och sedan räcker för ungefär 45 minuters rakning.

Braun 7series

Med sin soniska funktion (mikrovibrationer) är Braun 7series en av de mer avancerade och komplexa rakapparaterna från Braun. Väldigt snabb och effektiv maskin, som ger en mycket nära rakning. Flexibelt rakhuvud som är bra på att följa ansiktets och halsens former.

Smart rengöringsapparat ingår.

 

Philips S7510/41

Det här är en jämförelsevis dyrbar rakapparat, men kan vara värt pengarna om man har känslig hud som behöver en extra skonsam rakning.

Har inga problem att hantera platta skäggstrån och skäggstrån som växer åt fel håll. Dessutom är den vattentålig och kan enkelt rengöras under rinnande vatten.

Batteridriven, med 1 timmes ladningstid och 50 minuters raktid.

Remington Aqua Plus PR1350

Det här är ett bra val om man vill ha en trehövdad rakapparat i den lägre prisklassen som går att använda både med och utan vatten. Tyvärr kan man behöva gå tillbaka i efterhand och åtgärda missade platta hårstrån här och där.

Det tar hela fyra timmar att ladda batteriet, och sedan har man bara 40 minuters raktid. Inga problem om man har som rutin att sätta sin aparat på laddning efter användning, men för vissa kan det vara en deal-breaker.

Mycket enkel att rengöra under rinnande vatten.

Philips Advanced Skin Protection System HS8420/23

Förhållandevis billig rakapparat från Philips som tyvärr kan ha problem att hantera längre skäggtrån på knepiga delar av ansiktet. Under rakningen utsöndras hudlotion från rakhuvudet vilket ger en känsla av våtraknings samtidigt som det vårdar huden. Vattentålig.