Alun

Alun är bra att ha till hands när man rakar sig eftersom det gör att småsår slutar blöda snabbare. Alun finns att köpa både i block och som stift. Vanligen använder man det genom att blöta alunet med lite vatten så att man får en alunlösning och sedan appliceras denna direkt på såret.

Om man använder sig av en alltför koncenterad alunlösning kan den orsaka en kraftig hudirritation.

Vad är alun?

Alun är det svenska vardagsnamnet på ämnet kaliumaluminiumsulfat.

Den kemiska formeln är KAl(SO4)2·12H2O.

Alun kan framställas genom att bauxit behandlas med svavelsyra och kaliumsulfat, eller genom att alunhaltiga shiffrar genomgår kalcinering och lakning.

Alun hos Apoteket AB

Sveriges största apoteksskedja, den statligt ägda Apoketet AB, säljer tyvärr inte alunstift numera.

Som ersättning erbjuds en typ av blodstillande vadd vid namn Stop-Hemo som innehåller kalciumalginat.

Beställa alun online

Alun går att beställa online både från svenska och utländska nätbutiker, inklusive många apoteksbutiker och nätbutiker som inriktar sig på rakning och skäggvård.

Om du vill beställa alun från en utländsk nätbutik kan det vara bra att veta att alun för blodstillning efter rakning i den engelskspråkiga världen vanligen säljs i form av ett fyrkantigt block som kallas alum block. Det är alltså bokstaven m där i slutet på ordet, inte n som i svenskan. Alunstift är ovanligare, men förekommer, och säljs normalt under termen alum pencil. Termen styptic pencil används också, men är en bredare term som omfattar alla sorters blodstoppande stift, inte bara sådana med alun.

“Tändstickor” med alun

I vissa mycket välsorterade butiker för rakprodukter (online och offline) kan man köpa så kallade alum matchsticks, det vill säga tändsticksliknande stickor med alun. Har man ett litet blödande sår är det bara att bryta loss en sticka och använda den. De säljs i förpackningar som ser ut precis som de små pappersetuier som reklamtändstickor brukar komma i; där tändstickorna inte ligger löst som i en vanlig ask utan sitter uppradade och måste brytas loss en och en innan användning.

“Tändstickor” med alun är smidigt och hygieniskt, men också mycket dyrare i längden jämfört med att köpa en rejäl bit alun. En bra kombo kan vara att ha en större bit alun hemma för vardagligt bruk och använda stickor när man vill resa med lätt packning.

Exampel på alternativa användningsområden för alun

  • Alun kan tillsättas när man gör trolldeg, för att göra degen smidig utan den blir kladdig.
  • Alun har traditionellt använts vid inläggning av gurkor.
  • Inom livsmedelsindustrin används alun som surhetsreglerande medel (E522).
  • De så kallade Thai-stenar som säljs som ett alternativ till vanliga deodoranter består ofta av alun, men inte alltid så det är viktigt att läsa innehållsförteckningen. Ibland marknadsförs alun i detta sammanhang som “kristalldeodorant”.

    Det finns också sprejflaskor med en vätska innehållandes alun som säljs som spraydeodorant.

  • Vid vissa tygfärgningstekniker används alun för att förbehandla tyget innan färgningen. Behandlingen gör det möjligt för färgämnet att fixeras i fibermaterialet så att det inte sköljs ur när tyget tvättas.
  • Alun kan användas vid garvning av skinn.