Rakhyvel dam

För de flesta kvinnor är det inte någon grov skäggväxt i ansiket som ska rakas, utan fokus när man köper rakhyvel ligger på att den ska fungera bra för rakning av armhålor, ben och/eller intimområdet. Detta har vissa tillverkare tagit fasta på och utvecklat särskilda rakvhyvlar för dam. Vissa har till exempel att handtag som är utformade för att passa bättre när man rakar benen än ansiktet, och rakhyvlar för kroppsbruk är ofta designade för att raka en större yta än rakhyvlar för ansiktsbruk. Förr var det också vanligare med återfuktande och allmänt hudvårdande komponenter hos rakhyvlar för dam, men numera har detta kommit väldigt starkt även på herrfronten.

Att hitta rätt rakhyvel för dam

Att man är kvinna innebär inte automatiskt att det är rakhyvlar som marknadsförs till kvinnor som är bäst. Vi är alla individer, och det finns många kvinnor som upptäckt att de föredrar att använda rakhyvlar som marknadsförs för män (t ex Gillette Mach3) eller är unisex (t ex de gula engångshyvlarna från Bic). Detta gäller särskilt om man inte ska ta bort lite mjukt fjun på benen utan behöver något som kan ta sig an rejäla grova hårstrån i armhålor och intimområdet.

Vårt tips är därför att man vågar prova med ett öppet sinne. Vad både män och kvinnor vill ha är en rakhyvel som är smidig att använda, ger ett bra resultat och efterlämnar en len hud utan irritation. När man väl hittar en rakhyvel som passar perfekt spelar det inte någon roll om den är rosa eller blå, och om reklamfilmen handlar om stridspiloter istället för turkosa vattenfall i djungeln.

Exempel på rakhyvlar för dam

 • Gilette Venus Original

  Rakblad omgärdade av skyddande kuddar. Håll koll på den blå indikatorremsan – den visar när det börjar bli dags att byta blad.

 • Gilette Venus Divine

  Rent funktionellt påminner denna trebladiga rakhyvel mycket om Gillette Mach3 Turbo.

 • Gilette Venus Divine Sensitive

  Som Venus Divine, fast fuktremsorna innehåller botaniska oljor som både återfuktar huden och gör att rakhyveln glider bättre.

 • Gilette Venus Vibrance

  Påminner mycket om Mach3 Power.

 • Gilette Venus Embrace

  Fem rakblad och skyddande komfortblad. Bra för att åstadkomma en riktigt nära rakning.

 • Gilette Venus Embrace Sensitive

  Som Embrace, fast parfymfri och med ett fuktband som innehåller aloe vera.

 • Gilette Venus Breeze

  Tre rakblad och inbyggda gelremsor.

 • Gilette Venus Spa Breeze

  I princip samma som Breeze, men med doft av vitt te.

 • Gillette Venus & Olay

  Detta är resultatet av ett samarbete mellan rakbladstillverkaren Gillette och hudkrämstillverkaren Olay. Förutom fem rakblad har denna dam rakhyvel breda remsor som innehåller hudvårdande kräm från Olay.

 • Gilette Venus & Olay Sugarberry

  Som Venus & Olay, fast med doft av rosor, lijor och gröna äpplen.

 • Gilette Venus ProSkin Moisture Rich

  Hos denna rakhyvel innehåller gelremsorna en trippelblandning av kroppssmör.

Olika rakhyvlar och rakblad för olika delar av kvinnokroppen

Kroppshårets egenskaper varierar stort mellan olika kvinnor, och kan också variera mellan olika delar av kvinnokroppen. Det är inte alls ovanligt att man har en grövre hårkvalité i intimområdet och en mjukare på benen, och så vidare.

Istället för att försöka hitta en kompromissrakhyvel som fungera någorlunda för alla områden man önskar raka kan det därför vara idé att införskaffa två eller flera, så att man kan ha en sort som passar perfekt för snabb rakning av benen, en annan som är optimal för den lite mer komplicerade rakningen av intomområdet, etc. I vissa fall behöver man inte ens äga mer än en rakhyvel – det finns flera tillverkare som har en hel produktserie av olika rakbladshuvuden som fungerar med samma skaft.

Att raka sig med gammaldags säkerhetshyvel

Moderna rakhyvlar som till exempel Gillette Venus dominerar den kvinnliga rakmarknaden, men vi vill passa på att slå ett slag för den gamla sortens säkerhetshyvel – den där man bara byter ut själva rakbladet istället för att byta ut ett helt huvud. Det är billigare i längden, och dessutom miljövänligare eftersom man bara byter ut ett enda metallblad istället för ett helt rakhyvelshuvud av metall och plast. Den här typen av rakhyvel går dessutom att köpa med så hög kvalité att den håller år ut och år in.

Att raka sig med rakkniv

På senare år har den gamla klassiska rakkniven gjort en storstilad come back. Först var det huvudsakligen hippstermän som började fixa ansiktsbehåringen med rakkniv och raktvål, men så småningom spred sig bruket även till allmän rakning över hela kroppen – för både män och kvinnor

En stor fördel med rakkniv är att man kan rengöra den ordentligt mellan varje användning, vilket är extra bra för kvinnor som lätt drabbas av hudirritation efter rakningen. Risken för problem med röda prickor och innåtväxta hårstrån efter rakning, särskilt i det känsliga intomområdet, ökar nämligen om rakbladet inte är tillräckligt vasst eller om smuts överförs från rakhyveln från tidigare rakningar. Detta är vanligt problem om man använder samma rakhuvud (t ex Gillette Venus utbytbara huvuden) till flera rakningar. Hur mycket man än sköjer under vattenkranen är det svårt att få det riktigt rent, särskilt när huvudet det innehåller flera rakblad som sitter tätt intill varandra och envist håller fast hårstråsrester, hudflagor och annan smuts mellan sig. Med en rakkniv har man inte det här problemet – den kan man enkelt göra helt ren mellan varje användning. Det är inte ens särskilt jobbigt att rengöra den mellan olika områden på kroppen, så att man till exempel inte överför bakterier från armhålorna till intimområdet och vice versa.